Δρ. Μενέλαος Ζαφράκας

Μαστολόγος - Χειρουργός μαστού

Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Μαστολογίας - Χειρουργικής Μαστού
Βιογραφικό Σημείωμα
cover photo

Ο Μενέλαος Ζαφράκας είναι Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Μαστολογίας-Χειρουργικής Μαστού στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη. Από τον Ιανουάριο του 2006 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο από το 2014 αναλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά περιπτώσεις που αφορούν στη Χειρουργική του Μαστού και στη Μαστολογία, ενώ παλαιότερα άσκησε όλο το φάσμα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας με έμφαση στις Παθήσεις Μαστού. Η δραστηριότητά του περιλαμβάνει όλο το φάσμα των χειρουργικών επεμβάσεων στη σύγχρονη Χειρουργική Μαστού, καθώς και το συνολικό συντονισμό της διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού σε συνεργασία με ιατρούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων. Ως επίσημα εξειδικευμένος Χειρουργός Μαστού-Μαστολόγος με βασική ειδικότητα τη Μαιευτική-Γυναικολογία και Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Μαστολογίας-Χειρουργικής Μαστού αναλαμβάνει ιδιαίτερα την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στο μαστό και σχετίζονται με το θηλασμό, την κύηση, τις θεραπείες υπογονιμότητας και τις λοιπές ενδοκρινικές ή ορμονικές θεραπείες, την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και τη διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων του μαστού με τρισδιάστατη υπερηχογραφία υψηλής ευκρίνειας. Επιπρόσθετα, με βάση την ιδιαίτερη επιστημονική του εμπειρία στη Μοριακή Ογκολογία του καρκίνου του μαστού (βλ. διδακτορικό και σχετικές επιστημονικές εργασίες) αναλαμβάνει υπεύθυνα θέματα που αφορούν στην κληρονομικότητα και στη μοριακή διαγνωστική του καρκίνου του μαστού. Ως επίσημα εξειδικευμένος Χειρουργός Μαστού-Μαστολόγος αναλαμβάνει επίσης παθήσεις και προβλήματα των μαστών που σπανίως εμφανίζονται και σε άνδρες ασθενείς, όλων των ηλικιών (παιδική, εφηβική, ενήλικη).

Ο Μενέλαος Ζαφράκας είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1993), διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Γερμανίας με θέμα που αφορά στη Μοριακή Ογκολογία του Καρκίνου του Μαστού (2001), ειδικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος (Ελλάδα 2004, Γερμανία 2005), εξειδικευμένος στη Μαστολογία-Χειρουργική Μαστού μετά από μεταδιδακτορική μετεκπαίδευση στη Γερμανία (2003-2005) και κάτοχος του επίσημου Ευρωπαϊκού τίτλου Εξειδίκευσης στη Χειρουργική Μαστού – Fellow of the European Board of Surgery- Breast Surgery (2013). Το 2009 εκλέχτηκε Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Προνοίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το 2014 εκλέχθηκε Καθηγητής πρώτης βαθμίδας.

Η επιστημονική του δραστηριότητα έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε πολυάριθμες  διακρίσεις και δημοσιεύσεις: Εκδότης της ελληνικής έκδοσης τριών διεθνών επιστημονικών βιβλίων, ένα με θέμα «Χειρουργική Μαστού-Μαστολογία» (Elsevier 2016), δύο με θέμα «Μαιευτική και Γυναικολογία» (Elsevier 2018 και Taylor & Francis 2020) και συν-εκδότης σε ένα βιβλίο με θέμα «Κλινική Μαιευτική και Γυναικολογία» (Elsevier 2019)· Επιστημονικός Υπεύθυνος για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Health-Info για θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού (2018-22) σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Συγγραφέας σε περισσότερες από 65 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (impact factor >130, citation index >1.600, h-index 22), σε 35 εργασίες σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και σε επτά κεφάλαια σε διεθνή και ελληνικά βιβλία· έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 180 ομιλίες και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις· είναι ή έχει διατελέσει μέλος συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) σε 11 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κριτής (reviewer) σε περισσότερα από 70 διεθνή επιστημονικά περιοδικά (>340 εργασίες)· έχει διατελέσει για τρεις θητείες Πρόεδρος Τμήματος και για δύο θητείες Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος στο ΑΤΕΙΘ και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής του ΑΤΕΙΘ (2015-19). Από το 2006 είναι Γραμματέας της Γερμανο-Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικής-Γυναικολογίας και από το 2015 είναι μέλος του Δ.Σ. και από το 2021 Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Γυναικολογικής Εταιρείας Παθήσεων Μαστού.

Περισσότερες Πληροφορίες