Μαιευτήρας
Μαστολόγος
Ογκολόγος
Καρκίνος του μαστού
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Μαστολογία
Μαστός
παθήσεις μαστού

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

υπερηχογράφημα μαστού
καρκίνος
Μαστολογία
Εξειδικευμένες υπηρεσίες
Ογκολογίας
Συχνές ερωτήσεις

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Δρ. Μενέλαος Ζαφράκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Αποφοίτησε ως αριστούχος από το Β΄ λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια το 1987 και την ίδια χρονιά εγγράφηκε μετά από επιτυχείς Γενικές Πανελλαδικές Εξετάσεις (17ος σε σειρά εισαγωγής) στο Ιατρικό Τμήμα του Α.Π.Θ.

Το 1993 έλαβε το πτυχίο Ιατρικής με βαθμό «λίαν καλώς». Την περίοδο 1994-95 υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς ως Οπλίτης Ιατρός και στη συνέχεια ως Αγροτικός Ιατρός σε «άγονο» Περιφερειακό ιατρείο του Νομού Κοζάνης (1996-97), ως ειδικευόμενος ιατρός στη Γενική Χειρουργική στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (1997-98), και το 1998 για 4 εβδομάδες στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον της Μεγάλης Βρετανίας και για 5 περίπου μήνες στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Περιφερειακού Νοσοκομείου Uelzen, που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Αννόβερου Γερμανίας.

Από το 1998 ως το 2001 εργάστηκε για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hamburg-Eppendorf, στο Αμβούργο Γερμανίας με θέμα τον καρκίνο του μαστού. Τον Απρίλιο του 2001 του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, με το βαθμό "magna cum laude" (άριστα) και στη συνέχεια ο παραπάνω τίτλος αναγνωρίστηκε από το ΔΙΚΑΤΣΑ τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Την περίοδο 2001-2004 εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός στην Α΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Α.Π.Θ. Κατά το διάστημα αυτό εργάστηκε για έξι μήνες στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική (αναγνωρισμένο Κέντρο Μαστού) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hamburg-Eppendorf στο Αμβούργο Γερμανίας στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άδειας, εγκεκριμένης από το ΚΕΣΥ, με έμφαση στο πεδίο της Γυναικολογικής Ογκολογίας και στις Παθήσεις Μαστού. Έλαβε τον ελληνικό τίτλο Ιατρικής Ειδικότητας Μαιευτικής-Γυναικολογίας το 2004 από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το 2005 τον γερμανικό τίτλο Ιατρικής Ειδικότητας Μαιευτικής-Γυναικολογίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Βορείου Ρηνανίας. Από τον Νοέμβριο του 2004 μέχρι το Δεκέμβριο του 2005 εργάστηκε στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Άαχεν και Κιέλου Γερμανίας μετεκπαιδευόμενος στη Μαστολογία.

Τον Δεκέμβριο του 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα και έκτοτε εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως ιδιώτης Μαιευτήρας Γυναικολόγος. Παράλληλα, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης και διδάσκων σε επίπεδο λέκτορα βάσει του ΠΔ 407/80 στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιστημονικός και εργαστηριακός συνεργάτης στο Μαιευτικό Τμήμα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Προνοίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.

Το 2009 εκλέχτηκε Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Μαιευτική-Γυναικολογία» και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Μαιευτικό Τμήμα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Προνοίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Μαιευτική-Γυναικολογία».

Από την ερευνητική του ενασχόληση έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα συνολικά 43 εργασίες σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, με συνολικό συντελεστή απήχησης (impact factor) 65.530 και περισσότερες από 200 βιβλιογραφικές αναφορές (citation index), 29 πλήρεις εργασίες σε ελληνικά περιοδικά, 19 κεφάλαια σε βιβλία και διδακτικές σημειώσεις και περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Είναι μέχρι σήμερα κριτής σε 21 εργασίες σε εννέα έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: European Journal of Cancer, BMC Cancer, Gynecologic Oncology, International Journal of Gynecologic Cancer, Journal of Cancer Research and Therapeutics, Cancer Therapy, Cytopathology, Journal of Perinatal Medicine και Radiology Case Reports.

Γενικός γραμματέας της διεθνούς επιστημονικής εταιρείας «Γερμανο-Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής - Γυναικολογίας» (Deutsch-Griechischen Gesellschaft für Gynäkologie und Geburtshilfe) από το 2006 και μέλος σε τρεις διεθνείς και τέσσερις ελληνικές επιστημονικές εταιρείες. Έχει τιμηθεί με την ετήσια επαμειβόμενη χορηγία για επιστημονική έρευνα στον χώρο της Γυναικολογίας στο όνομα του Γεωργίου Παπανικολάου της εταιρείας Procter & Gamble, μετά από ανοιχτό διαγωνισμό το 2002 και έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε πολυάριθμες διεθνείς μελέτες και ερευνητικά προγράμματα. Έχει επίσης διακριθεί σε εκπαιδευτή (Instructor) του διεθνούς σεμιναρίου ΑLSO® της "American Association of Family Physicians" για τα επείγοντα στον χώρο της Μαιευτικής, που διοργανώνεται στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές και οργανωτικές επιτροπές ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, καθώς και σε πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά σεμινάρια, συνέδρια, συμπόσια και επιστημονικές συναντήσεις.

Γνωρίζει σε άριστο επίπεδο την αγγλική και γερμανική γλώσσα, έχοντας επιτύχει στο παρελθόν σε έγκυρες διεθνείς εξετάσεις γλωσσομάθειας (Proficiency in English, 1992 και Oberstufe, 1998, αντίστοιχα) και έχει βασικές γνώσεις της γαλλικής γλώσσας.
  Γυναικολόγος Θεσσαλονίκη