Μαιευτήρας
Μαστολόγος
Ογκολόγος
Καρκίνος του μαστού
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Μαστολογία
Μαστός
παθήσεις μαστού

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

υπερηχογράφημα μαστού
καρκίνος
Μαστολογία
Εξειδικευμένες υπηρεσίες
Ογκολογίας
Συχνές ερωτήσεις

Χειρουργική αντιμετώπιση

Εάν μια γυναίκα έχει καρκίνο του στήθους πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αφαίρεση ολόκληρου του μαστού;

Όχι. Ήδη από κλινικές μελέτες της δεκαετίας του 1970 φάνηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεση ολόκληρου του μαστού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πρώιμα στάδια της νόσου.

Πρέπει να χειρουργηθώ στο στήθος. Που να απευθυνθώ; Ποιος είναι πιο ειδικός για το μαστό, ο γυναικολόγος ή ο γενικός χειρουργός; 

Στην Ελλάδα, ειδικός για το μαστό είναι ο επαρκώς εξειδικευμένος γυναικολόγος ή γενικός χειρουργός. Στις αγγλο-σαξωνικές χώρες ο εξειδικευμένος στη μαστολογία έχει ως βασική ειδικότητα την γενική χειρουργική, ενώ στις κεντρο-ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία κλπ) τη γυναικολογία.

Εσείς, εκτός από επεμβάσεις για την αφαίρεση όγκων του μαστού (ογκεκτομή, μαστεκτομή, λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης κλπ), αναλαμβάνετε και πλαστικές επεμβάσεις στο στήθος;

Πλαστικές επεμβάσεις στο στήθος, είτε για αποκατάσταση μετά από καρκίνο είτε για αισθητικούς λόγους, γίνονται από συνεργαζόμενους πλαστικούς χειρουργούς. Στο ιατρείο γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ο προεγχειρητικός και μετεγχειρητικός έλεγχος με υπερηχογράφημα.

  Γυναικολόγος Θεσσαλονίκη